Kąt wtrysku po wymianie rozrządu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • henrygos
    Classic
    • 2008
    • 3
    • Octavia III (5E3)
    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Paulina, ja tez tam pierwszy raz bede jechal, ale mam obiecana navi od kumpla z pracy, wiec sobieporadzimy...... jedziemy autobahnem?? czy tez może lokalnymi dróżkami przez Trzebinie, Jaworzno i Katowice??

I najważniejsze - o której się umawiamy?? Ja nie dam rady wcześniej niż o 18:30 podjechać pod Ikee lub w okolice, wiec prosiłbym o info, skad mamy kick-off :P

Pozdrawiam
    henry
  • marekdudi
    Drive
    S_OCP Member
    • 2007
    • 64

Pozdrawiam!
    Niedawno kupiłem octavię z silnikiem ASV i wymieniłem rozrząd. Zaczęły się problemy z uruchamianiem na zimnym silniku. Z przeczytanych postów, wnioskuj.ę ż e mam źle ustawiony kąt wtrysku. Mechanik rozkłada ręce. Jestem z Kalisza, proszę o informacje Szanownych klubowiczów, gdzie mógłbym w najbliższej okolicy fachowo usunąć tą usterkę.
    Z góry dziękuję za wszelkie informacje
    marekdudi

Komentarz

• janusz_007
      Rider
      • 2007
      • 473

podepnij pod vaga to zobaczysz czy jest zle czy dobrze. z tego co sie orientuje to prawidlowy, taki względny kat wtrysku to od 4.4-4.8. uwazam ze na zle palenie moze wplywac albo zawór n75, albo moze cos pierniczyc przeplywka, no ale przy przepływce to raczej by sie to dzialo na gorącym silniku, no i przy walnietej przeplywce bys narzekal na brak mocy. hmmmm zobacz jesczcze przewody od egr bo moze one sa znieczyszczone. hmmm nie znam sie az na tyle na tym, ale pierwsza rzecz ktorą bym zrobil to bym podpial pod vag-a i sprawdzil ten kąt wtrysku....
      VW Golf V black;DD ---> 1.9TDI BXF 08" DD

Komentarz

• marekdudi
        Drive
        S_OCP Member
        • 2007
        • 64

Dzięki za informacje,
        na mocy nie czuję różnicy, tylko to odpalanie na zimnym silniku. Ten kąt wtrysku to jest mierzony na zimnym czy ciepłym silniku, czy na jałowym biegu?
        pozdrawiam!
        marekdudi

Komentarz

to nie koniecznie musi być źle ustawiony kat wtrysku, może masz pasek źle założony, powiedzmy o ząb przesunięty albo dwa i masz problem. a czy czasami nie dymi bardziej ???

marekdudi, kat mierzysz na pracującym silniku, i nie am znaczenia czy na zimnym czy na ciepłym
          we Wrocławiu to wiem gdzie Ci to dobrze by sprawdzili, ale u Ciebie niestety nie wiem
          najbliższe ASo podjedz diagnoza kosztuje pełna 80 zł wiec warto, tam ci powiedzą co z kątem wtrysku, jak będzie dobry to masz zlę założony rozrząd.

Komentarz

• marekdudi
            Drive
            S_OCP Member
            • 2007
            • 64

Dzięki za informacje.Marek
            marekdudi

Komentarz

• endryu
              RS
              • 2006
              • 3773
              • Octavia II combi (1Z5)
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

kąt wtrysku mierzy się na uruchomionym silniku na biegu jałowym vag-iem podłączonym do gniazda diagnostycznego. Przy nieprawidłowym ustawieniu kąta dokonuje się korekty poprzez mechaniczne przestawienia pompy wtryskowej do określonej wartości.
              O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
              O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
              =================================================

Komentarz

• marekdudi
                Drive
                S_OCP Member
                • 2007
                • 64

Dziękuje za informacje,czy mechaniczne przestawienie pompy wtryskowej wymaga ponownego rozebrania rozrzadu?.marek.
                marekdudi

Komentarz

nie nie trzeba.

Komentarz

• marekdudi
                    Drive
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 64

Pozdrawiam,wczoraj byłem sprawdzic kąt wtrysku,okazało sie że jest zły po skorygowaniu przez innego mechanika rano Octavia zapaliła od pierwszego razu po 2 sekundach.Dziekuje wszystkim za pomoc i przydatne informacje.
                    marekdudi

Komentarz

Pracuję...